Kampanj på Invisalign i Göteborg 15% rabatt

Din behandling

Välkommen till Smajla! 

Hos Smajla kan du få hjälp med tandreglering, tandställningar. allmän tandvård och estetiska behandlingar i centrala och norra Stockholm. Vi arbetar i moderna, ljusa lokaler centralt på Nybrogatan, Östermalm och lättillgängligt i norra Stockholm i Täby Centrum. Vi finns även mitt på Avenyn i Göteborg.

Du når oss på: 

E-post: info@smajla.se 

Telefon Stockholm: 08-611 44 44
Telefon Göteborg: 031-99 44 44

Ditt tandregleringsteam består av:
Jessica Hedborg, Legitimerad Tandläkare. Övertandläkare. Specialist Tandreglering 

Jessica har arbetat med tandreglering i Sverige och England sedan 90-talet. Har även arbetat som lärare i tandreglering på Tandläkarhögskolan. Startade Smajla 2007. 

Övrig personal på Smajla 

Förutom vår personal som är inriktad på tandreglering och tandställningar träffar du eventuellt någon av våra tandläkare med sköterskor och tandhygienister.

 

Allmän information om tandreglering och att ha tandställning 

Efter tandregleringen skall du ha retainers helst resten av livet. Det finns alltid en risk att tänder rymmer tillbaka. 

En borttappad eller trasig retainer får man betala för, så man måste vara rädd om sina retainers. 

Ett år efter att tandställningen tas bort är du helt avslutad hos oss.  

Hur länge har man tandställning 

Vad som påverkar hur länge just du skall ha tandställning beror främst på vilken typ av bettfel du har. Vad som går snabbast är om du endast har några tänder som står snett. Om du måste dra ut tänder, eller om du har ett överbett eller djupbett brukar det ta 2 år. Om du saknar tänder eller har tänder som sitter fast uppe i gommen kan det ta 3 år. Om du även har fel på skelettet så att dina käkar måste opereras på sjukhuset så kan det också ta 3 år. 

Andra saker som kan påverka hur lång tid just du skall ha tandställning är att du måste komma på alla tider du får, ca varannan månad, så att vi kan justera tandställningen regelbundet. Om du missar dina tider stannar behandlingen upp och ingenting händer. Dessutom måste man vara försiktig med sin tandställning så att den inte går sönder hela tiden, för då fungerar den inte som den skall. Det är normalt att den går sönder i början, men därefter är det bra om man har lärt sig att hantera den på rätt sätt så den inte går sönder. 

Tandställning 

Att sätta fast tandställningen tar ca en timme. Först putsar man rent tänderna. Därefter har man på ett rengöringsmedel som smakar surt. När man sköljt bort rengöringsmedlet blåser man torrt i munnen. Man klistrar fast en bracket/plupp/platta i taget. En bracket per tand. Man sätter fast det med klister och sedan lyser man med en varm lampa så att klistret stelnar. Därefter sätter man dit stålbågen som löper genom alla brackets. Det är stålbågen som flyttar på bracketsen, som i sin tur drar med sig tänderna.  

Tandställningen sitter alltså bara fast med klister, och meningen är att dessa brackets skall sitta kvar under hela behandlingen, oftast 2 år. Ifall man äter något hårt så kommer dessa brackets lossna. Det innebär att under hela behandlingen skall man undvika att äta hårda eller sega saker. Exempel på hårda och sega saker är: 

Äpplen, morötter, hårt och segt godis, nötter, popcorn, hårda pizzakanter, baguetter, surdegsbröd etc. 

När man har tandställning skall man även undvika tuggummi. Det är segt så att tandställningen kan lossna. Dessutom blir tänderna lösa av tandställningen, och om man då tuggar tuggummi i 20 minuter så kommer tänderna gunga upp och ned under 20 minuter och då finns det en risk att tandrötterna skadas. 

Det är vanligt att något bracket lossnar under den första månaden. Det är helt normalt och inget att oroa sig över. Det är heller inte farligt att svälja en bracket. Man behöver inte komma in akut om ett bracket lossnar. Däremot är det bra om man ringer så att vi kan boka en tid att laga det. Är ni bortresta så kan ni vänta tills ni kommer hem och behöver ej söka upp en tandläkare akut. Om det är flera brackets på rad som lossnar (om ni är bortresta) så att en lång ståltråd sticker in i kinden kan det skava. Prova i första hand att trycka dit vax (mot skavsår) som ni får av oss. Om inte det hjälper kan man tugga på ett sockerfritt tuggummi som man sedan trycker fast som en mjuk bubbla över det som skaver. Om inte det heller hjälper kan man ta en liten nageltång och klippa av ståltråden. 

När man klistrat fast tandställningen, kommer tandställningen att börja flytta på tänderna. När man flyttar på tänderna blir de lösa och det gör ont. Det gör till exempel ont när man tuggar. Därför är det många som väljer att äta mjuk mat i början – soppa, yoghurt, nudlar t ex, för att det gör så ont att äta. Människor är olika smärtkänsliga, så för en del gör det fruktansvärt ont, medan andra inte känner något alls. Men det normala är att det gör ont första kvällen och att det sedan gör ännu ondare nästa morgon och att det gör ont i 1-2 veckor innan det lugnar ned sig. Varje gång vi justerat tandställningen kommer det göra ont igen. När det gör ont kan man ta en Alvedon. 

En tandställning är väldigt vass. Det sticker in ståltrådar, stålkrokar och allt möjligt i kinden och tungan. Därför brukar man få skavsår de första 2-3 månaderna med tandställning. Du kommer få vax av oss att trycka fast på tandställningen. Så när du får ett sår ska du ta ngn millimeter vax, rulla till en boll och trycka fast det på tandställningen där den är vass. Då känns tandställningen lite mjukare. En del människor har alltid sår i munnen och för dem blir det inte bättre med tandställning utan de kommer ha sår till och från genom hela behandlingen. 

Osynlig tandställning 

Proceduren att sätta fast en osynlig tandställning skiljer sig från den med en vanlig synlig tandställning. En vanlig tandställning har vi hemma i lager. Den osynliga tandställningen framställs separat till varje patient. Vid det första besöket tar vi avtryck av dina tänder. Vi skickar avtrycket till Tyskland. Det tar ungefär 2 månader att framställa tandställningen, så två månader senare kommer du tillbaka och då klistrar vi fast tandställningen. Innan vi klistrar fast den så blåser vi rent med sand, så det blir nästan som en sandstorm i munnen. Den gången skall du inte ha finkläder på dig. Att klistra fast en osynlig tandställning tar ca 1.5 timme. 

Hur känns det att ha tandställning 

Det är väldigt individuellt. Generellt är det nog väldigt jobbigt för alla de första 2-3 veckorna. Därefter brukar det bli bättre. Någon enstaka har mer problem än så. Vissa har problem med skavsår – gäller både synlig och osynlig. Någon enstaka tycker att de pratar sluddrigt med en incognito/osynlig tandställning. Någon annan tycker att det är svårt att prata med en synlig tandställning. Det är svårt att veta om just du kommer få några problem och vilka i så fall. Därför kan vi inte säga vilken tandställning som skulle passa just dig. 

Tandborstning och karies 

När man har tandställning är det ökad risk att få hål i tänderna. I vanliga fall sköljs maten bort av saliven. När man har tandställning fastnar maten på tandställningen och kan sitta kvar mot tanden i flera timmar och under den tiden orsaka skada på tanden. 

Därför är det viktigt att låta bli att småäta när man har tandställning, minska antalet intag för att tänderna behöver vila mellan måltiderna. Så max 5 intag per dag – frukost, lunch och middag och max två mellanmål. Däremellan bara vatten.  

Efter varje måltid är det önskvärt att man borstar tänderna med fluortandkräm. Det spelar ingen roll om du har vanlig tandborste (ska vara mjuk) eller eltandborste. Däremot måste man borsta ungefär tre gånger så lång tid för att få rent överallt. Efteråt måste man titta att det verkligen är rent. Om det inte är möjligt att borsta efter lunchen är det bra om man i alla fall kan peta bort det värsta med en mellanrumstandborste. Barn med tandställning bör få hjälp att borsta i alla fall på kvällarna upp till minst 12 års ålder – allt för att minska risken att tänderna blir förstörda. 

Det är många som missar att borsta mellan tandställningen och tandköttet. Då samlas det bakterier vid tandköttet och ganska snart har man fått inflammerat tandkött, gingivit, som är svullet och blöder. För att få bort detta måste man fortsätta borsta ordentligt trots att det blöder. Om det är väldigt inflammerat kan man behandla med klorhexidin (apoteket) i max 2 veckor. 

För att minska risken att få hål i tänderna måste man också fluorskölja (Flux eller Dentan, apoteket) varje dag, eller ta fluortablett dagligen. Detta för att stärka tänderna. 

Sommarloven är en ökad risk att få hål i tänderna. Istället för att äta lunch en gång på dagen, kan det bli en massa småätande av kakor, saft etc. Dessutom kan många ungdomar vända på dygnet och vara uppe på natten och småäta och nattetid ställer kroppen om sig och man blir muntorr vilket ökar risken för karies. Så försök vara duktig med tandborstning och fluorskölj även på sommaren för då är det många faktorer som gör att risken för karies ökar. 

Många mediciner gör att man blir muntorr. Saliven behövs för att skölja rent tänderna, och har man mindre mängd saliv i munnen så stannar maten kvar på tänderna längre och risken för karies ökar. Exempel på mediciner som ger muntorrhet är mediciner mot allergi (antihistamin), astma, ADHD (concerta), aspberger, autism, antidepressiva (zoloft), sömnmedel, lugnande. För dig som tar medicin som ger muntorrhet är det extra viktigt att sköta munhygien, ofta skölja munnen med vatten och att undvika att äta sötsaker och saft/läsk. Viktigt att du läser på din medicin om den ger muntorrhet så att du är medveten om det i så fall.  

Tandreglering 

Tandreglering handlar om att i första skedet göra överkäken fin och underkäken fin, men oftast passar de inte ihop efter det. Så nästa fas blir att få käkarna att passa ihop. Därför behöver man oftast tandställning i både över- och underkäken.  

En tandreglering tar normalt två år. Det första året gör jag (tandregleraren) det mesta jobbet. Jag gör käkarna fina. Under den tiden kommer patienten ungefär varannan månad. Varje besök tar då ca 15 minuter och jag gör småjusteringar vid varje besök. Patienten upplever ofta att man inte gör något och att allt går i slow-motion. Sanningen är att det går i slow-motion. Ifall man jobbar på för fort och spänner för mycket och för ofta så kan tändernas rötter skadas och då kan tänderna trilla ut i förtid. Därför måste tandreglering gå i slow-motion.  

Det andra året med tandställning brukar käkarna ha blivit fina och då övergår man till att få käkarna att passa ihop. Patienten brukar vid det här laget tycka att tänderna är raka och snygga och inte förstå varför man måste fortsätta ett år till. Men det är viktigt att man fortsätter tills man biter bra och bettet är harmoniskt. Annars är det stor risk att tänderna fort rymmer tillbaka när man tar bort tandställningen.  

För att få käkarna att passa ihop brukar man använda gummidrag på olika sätt och dra käkarna mot varandra. Hur man sätter gummisnoddarna beror självklart på vad man har för bettfel. Det är patienten själv som sätter dit gummisnoddarna. Här är man alltså beroende av att patienten är duktig och använder sina gummisnoddar som jag säger, annars stannar tandregleringen upp och ingenting händer.  

Så hur länge man skall ha sin tandställning är alltså mycket beroende av hur duktig man är! 

Faktorer som är avgörande för hur länge man ska ha sin tandställning är: 

    • Om man använder sina gummisnoddar eller ej. 
    • Om man kommer på sina tider. Om man inte dyker upp på 6 månader så står behandlingen still, och man kan lägga på ytterligare 6 månader med tandställning. 
  • Om tandställningen hela tiden går sönder. Ofta måste man börja om från början i behandlingen när den går sönder, och går den sönder hela tiden så står man kvar och stampar i ruta ett hela tiden och kan ej avancera i behandlingen. Därför bör man vara försiktig och undvika att äta hårda och sega saker under hela tiden som man har tandställning. 

Olika typer av bettfel tar olika lång tid att behandla. Bettfel som tar lång tid är bland annat när en tand har fastnat uppe i gommen, eller om mittlinjen är sned och skall justeras. Det tar också längre tid om du har mer än ett bettfel för då kan det vara så att du måste färdigbehandla det ena bettfelet innan du kan påbörja med att justera det andra. 

Uteblivande eller sent återbud 

Uteblivande eller sent återbud debiteras enligt timtaxan 3100:-. Vi har rätt att debitera (även av de barnpatienter vars vård betalas av landstinget) och kan göra det om uteblivande/sent återbud upprepas. 

Förväntat slutresultat 

Med tandställning ställer vi dina tänder rakt och snyggt och vi försöker få bettet så bra som möjligt. På människor som är färdigvuxna kan det vara svårt att trolla bort ett överbett eller underbett med endast tandreglering eftersom det inte finns någon tillväxt kvar. Även på barn kan lite av överbett/underbett komma tillbaka efter behandlingen. 

Vi gör vårt bästa utifrån de förutsättningar som du har. Har du en smal överkäke (smalt skelett) kan vi inte bredda tandbågen hur mycket som helst, för då flyttar vi ut tänderna utanför benet och då lossnar tänderna. Har du små tänder så kan man med tandställning få dem att stå rakt, men det gör inte att tänderna blir större. 

Om du under behandlingens gång ångrar dig och vill ha en annan typ av tandställning (ex vit, osynlig), innebär det en helt ny behandling vilket du får betala fullt pris för.Page Break 

Retention 

För oss är det ganska lätt att ställa tänder snyggt. Det svåra kan däremot vara att förstå att när man tar bort tandställningen så måste du vara duktig och hålla i tänderna så de inte rymmer tillbaka igen. Tänderna sitter inte fast i skelettet, utan tänderna sitter fast i små trådar. Vid tandreglering stretchas dessa trådar ut. När tandställningen tas bort försöker trådarna dra tillbaka tänderna till deras ursprungliga läge, och därför gäller det att man håller i tänderna.  

När tandställningen tas bort får du någon typ av retainer att använda för att hålla i tänderna och hindra dem från att rymma tillbaka.  

Lingual retainer är en ståltråd som sitter på baksidan av framtänderna (4-6 tänder). Oftast har man den endast i underkäken för att man biter ofta loss den i överkäken. En lingual retainer håller endast i framtänderna, inte tänderna längre bak i munnen. Om en lingual retainer lossnar skall du ta med den till din tandläkare för att få den ditklistrad igen. 

Essix är en tunn plastskena som håller i alla tänder i en käke. Första fyra dygnen skall du ha den dygnet runt, och endast ta ut den när du äter eller borstar tänderna. Därefter är det varje natt. Ofta gnisslar man hål i den, men det gör ingenting. Går den mitt itu måste man skaffa en ny. Man måste borsta sin Essix dagligen med kallt vatten och flytande tvål. Om det fastnar tandsten på den kan man rengöra med corega som köps på apoteket. När du inte har din Essix i munnen skall den ligga torrt i en burk. Om det gör ont i tänderna när du sätter i eller tar ur din Essix betyder det inte att det är fel på den. Det betyder att tänderna försöker rymma och att det är extra viktigt att du använder din Essix. Gör det väldigt on får du ta en alvedon. Om du glömt att använda en Essix så att den knappt passar för att tänderna rymt, är det viktigt att du pressar dit din Essix trots att det gör ont så att tänderna tvingas på plats igen. 

Vuxna måste ha sin linguala retainer resten av livet. En retainer brukar sitta ungefär i tio år, och om den lossnar därefter kan du be din vanliga tandläkare sätta dit en ny. En vuxen skall ha sin Essix varje natt i minst 5 år. Vissa säger att därefter en natt i veckan resten av livet ifall man vill ha garanterat raka tänder resten av livet. 

Barn skall ha sin linguala retainer i minst 10 år, men helst resten av livet. De skall ha sin Essix tills de är färdigvuxna vid 20 års ålder, och minst i fem år. Så länge man vill ha garanterat raka tänder skall man ha sin linguala retainer och essix.  

När vi tar bort din tandställning får du din retainer inom 24 timmar. Vi kommer därefter träffa dig efter 4 månader och igen efter ett år för att se hur det går med din retainer. Om du under detta år tappar bort din essix eller linguala retainer (ståltråd) får du betala för en ny. Om du missar dessa återbesök får du själv ta kontakt med oss och boka en ny tid.  

Ett år efter att tandställningen tas bort är du avslutad hos oss och då går du bara hos din vanliga tandläkare. Ifall du får problem med din linguala retainer eller Essix kan vi eller din vanliga tandläkare hjälpa dig med det, men du får betala för det. Om din linguala retainer lossnar skall du inte kasta den utan ta med den till oss eller till din vanliga tandläkare som klistrar dit den med vanlig tandläkarlagning. Om din Essix går itu eller försvinner så kan vi eller din vanliga tandläkare hjälpa dig att göra en ny då den görs på liknande sätt som en vanlig blekskena. 

Det är viktigt att du är duktig med din retainer annars flyttar tänderna fort tillbaka och då får man ingen ny tandregleringsbehandling.  

Den enda garantin för raka tänder även resten av livet är att vara duktig med sin retainer! 

Kostnad retainer 

Essix 1700:- 

Lingual retainer 2700:- 

Lagning Lingual retainer på 1 tand 800:- 

Lagning Lingual retainer 2 eller fler tänder 1000:- 

Vi lämnar ingen garanti för hur länge dessa lagningar skall hålla. Ifall en lingual retainer lossnar mycket kan det vara bättre att endast ha en essix. Ifall en essix slits ned fort kan det vara ett tecken på tandgnissling och då bör man göra en riktig bettskena hos tandläkaren istället. 


Läs mer inom "Om din behandling"

Call Now Button